Profielen voor vmbo-tl
Ontdek alle profielen en welke vakken erbij horen.
Doe je een theoretische leerweg op het vmbo (vmbo-tl) dan zijn er vier profielen waaruit je kunt kiezen.
- Techniek
- Zorg en welzijn
- Economie
- Landbouw (Groen)
Elk profiel heeft twee verplichte profiel(keuze)vakken en twee verplichte vakken in het vrije deel. De vakken mag je zelf kiezen binnen jouw profiel. Je volgt in principe geen beroepsgericht programma, omdat je geen sector kiest. Scholen kunnen hiervan afwijken. De school kan bijvoorbeeld een vak verplicht stellen voor alle vmbo-leerlingen. Het precieze vakkenpakket kun je nalezen in de schoolgids van jouw school.
Gemeenschappelijk deel
Er is ook een gemeenschappelijk deel dat voor alle profielen gelijk is. Dat zijn de vakken die voor iedereen verplicht zijn, ongeacht welk profiel je kiest. Op het vmbo-tl zijn dat de volgende vakken:
- Nederlands
- Engels
- Maatschappijleer
- Lichamelijke opvoeding
- Rekenen (als er geen wiskunde in het profielpakket zit)
Profielen
1. Techniek
Het profiel Techniek richt zich zoals de naam al duidelijk maakt op een technische richting. Met dit profiel bereid je je voor op een opleiding en beroep in de richting van constructie, vakmanschap, bouwen en installatie. Je kunt bijvoorbeeld in de procestechniek gaan werken.
Verplichte vakken: Wiskunde en Natuur- en Scheikunde 1
2. Zorg & Welzijn
Het profiel Zorg en welzijn bereid je voor op opleidingen en beroepen gericht op onderwijs, sport, welzijn en zorg. Met deze opleidingen kun je bijvoorbeeld in het laboratorium werken of onderwijsassistent worden.
Verplichte vakken: Biologie + een keuze uit: Wiskunde, Aardrijkskunde, Geschiedenis en staatsinrichting of Maatschappijkunde
3. Economie
Het profiel Economie bereid je voor op opleidingen en beroepen gericht op handel, ondernemerschap, economie, dienstverlening, media en administratie. Met deze opleidingen kan je manager, bedrijfsadministrateur of account manager worden.
Verplichte vakken: Economie + een keuze uit: Frans, Duits of Wiskunde
4. Landbouw (Groen)
Het profiel Landbouw bereid je voor op opleidingen en beroepen gericht op voedsel, groen en duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld in de voedselproductie werken of onderzoeker leefomgeving worden.
Verplichte vakken: Wiskunde + een keuze uit: Natuur- en scheikunde 1 of Biologie
Vrije deel
Tot slot kies je twee vakken in het vrije deel waar je ook eindexamen in doet. Hiervoor kun je kiezen uit alle vakken die je school aanbiedt. Dit hoeft dus niet bij je profiel aan te sluiten, maar kan iets zijn dat je heel erg leuk of interessant vindt.
Vakken die aangeboden kunnen worden in het vrije deel zijn:
- Arabische taal
- Friese taal en cultuur
- Handvaardigheid
- Muziek
- Natuur- en scheikunde 2
- Spaans
- Tekenen
- Textiele werkvormen
- Turks
- of andere vakken die je school aanbiedt
Gecombineerde profielen
Er zijn ook scholen die profielen combineren. Hierdoor kun je zich zo breed mogelijk oriënteren. Voorbeelden zijn:
- Dienstverlening en commercie
- ICT-route
- Sport, dienstverlening en veiligheid
- Technologie en commercie
- Technologie en dienstverlening
Een aantal scholen biedt keuzeprogramma’s aan die specifiek gericht zijn op doorstroom naar een mbo-opleiding. Dit zijn sport, dienstverlening, veiligheid, kunst & cultuur en ICT. Afhankelijk van de leerweg kiezen de leerlingen tenslotte in het vrije deel nog één of twee vakken. Informeer bij je mentor of decaan hoe dit bij jou op school geregeld is. Ook hier geldt dat dit per school verschilt.
Profielwerkstuk
Op mavo en in de theoretische en gemengde leerweg van het vmbo moet je ook een profielwerkstuk maken. Het profielwerkstuk is een leuk onderdeel van je examenprogramma waarin je zelf onderzoek mag doen naar een onderwerp dat jij interessant vindt. Meer weten of zoek je hulp bij jouw profielwerkstuk? Lees dan de volgende artikelen:
Een andere opleiding kiezen dan je profielkeuze
Je profiel bepaalt niet direct welke vervolgopleiding je kunt doen. Het is altijd mogelijk om een andere opleiding te gaan doen. Jouw interesses kunnen veranderen en in sommige bedrijfstakken is opeens veel werk te vinden.
Doorstromen naar de havo
Overweeg je om door te stromen van vmbo-tl naar de havo? Dan is dat nog een reden om goed na te denken over je profielkeuze. Voor de doorstroom van vmbo naar havo geldt een extra vak als doorstroomvoorwaarde. Als je hieraan voldoet, dan geldt het wettelijke doorstroomrecht. Wanneer je hier niet aan voldoet, kunnen scholen andere eisen aan je stellen. Bijvoorbeeld dat je een positief advies hebt van vakdocenten of dat je gemiddeld een 6,8 moet staan voor de verplichte vakken. De beslissing voor een extra vak hoef je niet te nemen voor het derde jaar. Het kan later ook nog. Besef wel dat je dan in korte tijd alle stof moet gaan inhalen.